روف گاردن

روف گاردن چیست؟ (المان‌ها و تجهیزات ایجاد بام سبز)

روف گاردن و تکنیک های محوطه سازی

روف گاردن یا همان فضای سبز روی پشت بام که با نام بامبا هم آن را می‌شناسند، یکی از جذاب‌ترین ایده‌های ایجاد فضای سبز است که در سال‌های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. البته طرح ایجاد فضای سبز روی پشت بام، به هیچ وجه طرح جدیدی نیست و تنها توانسته در دهه اخیر، جایگاهی به مراتب بالاتر به دست بیاورد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا ببینیم روف گاردن چیست و به چه شکلی ایجاد می‌شود.

روف گاردن چیست؟

روف گاردن چیست

روف گاردن با معادل انگلیسی Roof Garden که آن را به اصطلاح خودمانی‌تر باید فضای سبز روی محوطه پشت بام تعریف کنیم؛ به یک فضای سبز ساده یا بسیار پیچیده و خاص گفته می‌شود که در محوطه پشت بام ایجاد شده باشد. این فضای سبز، ممکن است که تمام مساحت پشت بام را به خود اختصاص داده یا تنها در بخشی از آن برپا شود.

همان طور که اشاره کردیم ایجاد روف گاردن، ممکن است به شکل بسیار ساده و تنها با استفاده از چند گلدان بزرگ و کوچک و قرار دادن نیمکت‌هایی با حال و هوای فضای سبز، پیش رفته یا کاملا تخصصی و طراحی شده، شبیه به یک باغ زیبا باشد.

به هر ترتیب با توجه به نیازی  که کارفرما در این شرایط تعریف کرده و میزان بودجه و البته پتانسیلی که در ساختمان و موقعیت جغرافیایی آن موجود است، فرایند ایجاد فضای سبز روی پشت بام، برنامه ریزی خواهد شد. چوب پلاست، بهترین کاربرد در ایجاد چنین فضایی در پشت بام را داشته و باعث خواهد شد تا بتوان ایده‌های بهتری را پیاده سازی کرد.

از این روی طراحی فضای سبز پشت بامی را می‌توان وابسته به المان‌های مختلفی دانست که مهم‌ترین آن‌ها، به شرح زیر هستند:

  1. موقعیت جغرافیایی
  2. میزان بودجه
  3. مساحت پشت بام
  4. سلیقه کارفرما
  5. شرایط سازه
  6. کاربری ساختمان
  7. و …

طراحی روف گاردن به چه شکلی انجام می‌شود؟

طراحی مدرن باغ بامی

همان طور که در بالا اشاره کردیم، سبک طراحی یک فضای سبز پشت بامی، بستگی به عوامل مختلفی دارد و تیم طراحی باید با در نظر گرفتن تک به تک این موارد، بهترین طراحی را برای فضای پشت بامی موجود، در نظر بگیرد. در این خصوص باید همه چیز به درستی مد نظر قرار داده شده و از پایه مصنوعی برای ایجاد بستر لازم فضای سبز، استفاده شود. بدیهی است که در یک ساختار پشت بامی و ساختمانی، خبری از خاک مناسب برای کاشت نبوده و نمی‌توان به دلیل ملاحظات ایمنی ساختمان و دوام آن نیز، بستر خاکی لازم را شبیه به چیزی که در باغ و دیگر فضاهای سبز طبیعی داریم، به وجود آورد. به کار بردن پلی وود؛ کمک می کند تا علی رغم نبود بستر مناسب، بتوان سازه‌ها بهتری ایجاد کرد.

اجزای مختلف روف گاردن

فضای سبز در پشت بام

برای آن که بتوانید یک باغ پشت بامی حرفه‌ای ایجاد کنید، لازم است که از تجهیزات و المان‌های مختلف در آن بهره ببرید. اگر چه این امکان وجود دارد که شما به راحتی، تنها یک فضای چمن کاری شده (با چمن مصنوعی) فرم داده و روی آن با نیمکت و گلدان های متنوع، طرح ایده آل خود را ایجاد کنید؛ اما اجزای متنوعی وجود دارد که می‌توانید در این فضا به کار ببرید.

شما می‌توانید از حوضچه و فواره، پرچین‌های زیبا و شیک، آلاچیق، باربکیو، لمکده، آتشدان و … در یک فضای سبز روی پشت بام استفاده کرده و محوطه سازی کاملا حرفه‌ای داشته باشید. به کار بردن چوب پلاستیک، در این ساختار، فوق العاده کارآمد خواهد بود. این باعث خواهد شد تا در فضای موجود، بهترین بهره برداری را به عمل آورده و با قدم گذاشتن در محوطه پشت بام، به راستی خود را در یک باغ کوچک بیابید. همین طور استفاده از گلدان‌های عریض بزرگ و کاشت نهال‌های جوان و زیبا در آن‌ها، موجب خواهد شد تا فضای سبز پشت بامی شما، حال و هوای به مراتب طبیعی‌تری به خود بگیرد.

حتی جالب است بدانید که شما امکان آن را خواهید داشت تا در چنین فضایی از استخرهای ویژه فایبرگلاس استفاده کرده و  لذت شنا کردن در ارتفاع را تجربه کنید. البته تمام این‌ها به فضای موجود و پتانسیل‌های منطقه‌ای بستگی داشته و باید بودجه تعریف شده بابت آن را نیز متناسب سازی کرده باشید.

نورپردازی بام سبز

نورپردازی فضای سبز پشت بامی

در نظر داشته باشید که فارغ از تمام پلان‌های هوشمندانه اولیه، لازم است که در نهایت نورپردازی بام سبز ساختمانی شما، کاملا حرفه‌ای انجام بگیرد. این در نهایت امضای کار شما خواهد بود و در صورتی که نورپردازی به خوبی انجام نشود، بهترین زمان بهره برداری، یعنی ساعات تاریکی شب را از دست داده یا با کیفیت پایین‌تری آن را تجربه خواهید کرد.

نورپردازی باید به شکلی باشد که بتوان از تمام بخش‌های این فضای سبز پشت بامی استفاده کرده و در ضمن سایه روشن‌های لازم برای هر چه رویایی‌تر کردن چنین محوطه‌ای، وجود داشته باشد. برای این منظور، استفاده از چراغ‌های ال‌ای‌دی کف و همین طور فانوس‌های ایستاده و دیگر تکنیک‌های نورپردازی، موثر خواهند بود و هر یک باید در جای خود به درستی قرار بگیرند.

بهترین روش ایجاد روف گاردن

در نهایت برای آن که بتوانید به بهترین شکل فضای پشت بام ساختمان مسکونی یا اداری و تجاری و … را به شکل یک فضای سبز شیک و زیبا دربیاورید؛ نیازمند مطالعه اولیه محوطه و کشف پتانسیل‌های آن خواهید بود. به این ترتیب می‌توانید بهترین ساختار یک روف گاردن را برای طراحی پیشنهاد داده و با مشاهده طرح سه بعدی آن، مراحل پیاده سازی به صورت دقیق اجرا شود. شما چه نظری در این باره دارید؟ پیشنهادات و نظرات خود در این خصوص را با ما و دیگر کاربران وب سایت به اشتراک بگذارید.

همین طور توصیه می‌کنیم که این مطلب را با دوستان و آشنایان خود به اشتراک گذاشته و به آن‌ها نیز در این باره اطلاع رسانی کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *